Nieuwe rubriek
de BBV View 7

Wie zijn eigenlijk alle BBV-leden? In deze rubriek maken we plaats om de BBV-leden aan het woord te laten. Zo komen we meer te weten over de persoon achter het bedrijf en achter het BBV-gezicht.

Dit keer hebben we Robert van Wijk van Besd Engineering als junior lid en Mark Schmidt van Autobedrijf Schmidt als senior lid.

Robert van Wijk
Besd Engineering

Mark Schmidt
Autobedrijf Schmidt


Hoe lang ben je lid?


Robert van Wijk

Met Besd Engineering ben ik nu ongeveer een jaar lid.

Mark Schmidt

Al vanaf het begin volgens mij, vanaf de eerste dag!


Wat kun je over je bedrijf vertellen?


Robert van Wijk

Ik keur machines in de hijs- en hefwereld. Voor de industrie, de bouw maar ook in de zeevaart. Ik heb machinistenschool gedaan en ben aan de slag gegaan bij een keuringsbedrijf en dat heb ik sindsdien eigenlijk altijd gedaan. Ik werk nu zo’n 16 jaar voor mezelf.

Ik keur machines maar denk ook mee in het voortraject van ontwerp op gebied van veiligheid. Ik verzorg de opleiding van de branchevereniging die keurmeesters opleidt. Af en toe bij grote klanten werk ik met meerdere zzp’ers samen. Wanneer een klant bijvoorbeeld 4000 machines heeft, keur ik die samen met andere zelfstandigen in het vak.

Verder train ik medewerkers van Universiteit Twente om assistenten, afstudeerders en promovendi te begeleiden op gebied van veiligheid. En ik help bijvoorbeeld met de proefopbouw van onderzoekers.

Mark Schmidt

Mijn vader is het autobedrijf begonnen en ik heb het uiteindelijk overgenomen van mijn vader, dat was in 1996 volgens mij. Voordat ik het bedrijf overnam heb ik bij een autobedrijf in Geesteren gewerkt en die spitste zich toen al toe op auto-elektronica. Dat was toen nog vrij uniek en dat heeft de liefde voor elektronica wel aangewakkerd.

Op een gegeven moment hebben we onze zaak aan het Oosteinde verkocht en zaten we in het verplaatsingsprogramma van de provincie/ gemeente. Maar toen kwam de financiële crisis in 2012, dat was best heftig, echt niet grappig. Uiteindelijk konden we pas in 2014 bouwen en zijn we in 2015 hiernaar toe verhuisd (tegenover bakkerij Holland). Maar aan de andere kant, hadden we nu wel een ultramodern pand en waren we klaar voor de toekomst. De eerste paar maanden was het nog niet druk en nogal spannend maar vanaf april dat jaar begon het te lopen. Inmiddels lopen we hier met 16 man.

We richten ons op auto-elektronica, we kunnen hierin alles. We zijn officieel Bosch Car service – dit is de leverancier van auto-elektronica en die elektrische componenten zie je bijna in elke auto. Voordat je dat wordt moet je aan een aantal voorwaarden voldoen waaronder een opleidingsplan maken en ook meerdere monteurs in dienst hebben. Het opleidingsniveau hiervan is heel hoog.

Onze werkplaats is ook geheel daarop ingericht. Wij kunnen hier alle auto’s elektronisch kalibreren zoals dat heet. Bijvoorbeeld, vorig week hadden we een BMW en hier hebben we het accupakket voor vervangen. Dat kan lang niet iedereen. En vooral de laatste jaren brengen ook andere autobedrijven en dealers hun auto’s bij ons, omdat wij alle gereedschap en apparatuur hiervoor hebben.

We doen eigenlijk alles op gebied van auto’s, onderhouden complete wagenparken van bedrijven, we verzorgen autolease met een eigen leasemaatschappij, we doen verkoop van auto’s, ook apk’s en het tankstation hiernaast (Esso) is ook van ons. We verkopen bijvoorbeeld ook zakelijke tankpassen. We hebben vooral klanten uit de regio; hier uit Vriezenveen, het bedrijventerrein en in Almelo, Geesteren, Tubbergen en Wierden bijvoorbeeld.


Waarom ben je lid geworden?


Robert van Wijk

Ik woon in Vriezenveen dus ik vind het wel leuk om te weten wat er in het dorp speelt. Ook op zakelijk vlak, ik werk veel in het westen dus krijg hier dan niet alles mee.

Mark Schmidt

Ik vond het eigenlijk wel mooi en goed dat er een vereniging kwam voor andere bedrijven dan de retail. Je spreekt elkaar op een informele manier met een wijntje of een biertje, krijgt informatie mee vanuit de gemeente en een stukje saamhorigheid. En je haalt er af en toe werk uit. Je hoort bepaalde dingen zoals de waterstof hub, dat is goed om te weten ook al kan ik er niks mee.


Hoe gaat het in coronatijd?


Robert van Wijk

In coronatijd heb ik in het begin één maand thuis gezeten en daarna begon het langzaam weer op te starten. Eerlijk gezegd heb ik er daarna geen last meer van gehad.

Mark Schmidt

Weinig tot geen problemen gehad eigenlijk. Wij mochten open blijven en ik heb in coronatijd de meeste auto’s verkocht tot nu toe. We hebben er nu meer ‘last’ van, want we verkopen nu minder.


Heb je nog suggesties of ideeën voor de BBV?


Robert van Wijk

Geen idee, ik laat het over me heen komen. Als ik kan ben ik er, dat lukt niet altijd qua werk- en reistijden.

Mark Schmidt

Nee, ik vind de bedrijfsbezoeken altijd erg leuk en interessant. Maar misschien wel een idee om gezamenlijk in te kopen om kosten te besparen. Zoals BHV cursussen, bedrijfskleding wassen bijvoorbeeld, brandblussers of alarminstallatie, ik noem maar iets als voorbeeld.


Als senior lid nog advies of tips voor een junior lid?


Robert van Wijk

Nee, ik vind het prima zo.

Mark Schmidt

Nou, kom gewoon naar de middagen en activiteiten en meng je tussen de ondernemers. Gewoon meedoen!