Uitgelicht: Wat hebben prefab bouw en gasturbines met elkaar te maken?

Je leest het in deze Uitgelicht over Prefab Twente Totaalbouw in Westerhaar. Adrie Wiersma legt uit in deze editie van Uitgelicht. “Meeste mensen weten dit niet, maar we verhuizen ook machines; gasturbines. Zelfs in Egypte”.

We treffen Adrie Wiersma tijdens de opening van zijn nieuwe spijkerstraat.Die uitbreiding komt ten goede van zijn bedrijf Prefab Twente die, makkelijk gezegd, prefab wanden maakt. “Onze specialisatie is prefab houten bouwproducten, zoals wanden, dakelementen, dakkapellen, binnenspouwbladen, gevelelementen en vloeren”. Ook verzorgen ze de bouwbegeleiding en planning van de projecten.

Met de nieuwe spijkerstraat worden wanden gemaakt voor o.a. ziekenhuizen, sportgelegenheden maar ook complete woningen. “Eigenlijk kun je prefab wanden overal voor gebruiken” vertelt Adrie.

Over opdrachten heeft Adrie dan ook niet te klagen, over mensen te kort trouwens ook niet. “Ze komen hier zelfs vragen om werk” vertelt Adrie. Met ongeveer 50 man (en vrouwen) in dienst een mooi aantal en waar hij zuinig op is.

“Met Prefab Twente wordt er vooral in Nederland gewerkt. We proberen alles zoveel mogelijk in de buurt te houden. Op een uur afstand rijden zo ongeveer. Mensen willen niet meer ‘in de kost’ voor het werk en we zijn zuinig op ons personeel. Ik heb zelf over de hele wereld gewerkt, tot aan Siberië toe. Ik vond het altijd mooi, maar dat is tegenwoordig niet meer zo".

Zo leveren ze in Groningen waar hij prefab wanden voor de huizen in het aardbevingsgebied maakt. Maar ook dichter bij huis, zoals de wanden voor de verbouwing van het gemeentehuis Twenterand. Daarnaast werken ze voor Witzand en Ten Brinke in Rijssen bijvoorbeeld.

Hoe passen dan gasturbines in het plaatje?

Op de vraag wat men waarschijnlijk niet weet, is dat hij ook machineverhuizingen (gasturbines om stroom op te wekken) organiseert. Niet de meest logische keuze gezien zijn huidige bedrijf maar legt hij uit:

“Hiervoor had ik een ander bedrijf in machineverhuizingen, dat heb ik verkocht. Alleen een deel van de klanten kwam weer terug, vragen of we dat niet wilden doen. En zo ben ik daar weer ingerold. Volgend jaar bijvoorbeeld zijn we bijna het hele jaar druk met gasturbines verhuizen in Duitsland. We hebben er zelfs een keer voor in Egypte gezeten”.

Alhoewel hij over de hele wereld gereisd heeft voor zijn werk, houdt Adrie nu zelf kantoor ‘aan de receptie’. “Mensen kijken wel eens raar op als ik word voorgesteld als directeur terwijl ik bij de receptiebalie zit. Maar dit is een mooie plek, met aanloop van mensen en een mooi overzicht”.