Uitgelicht:
Roald Hans: bekend als de möllemaker (maar ze doen nog veel meer)!

In Vriezenveen is Roald Hans ook wel bekend als de möllemaker maar dat is lang niet het enige wat hij doet. Ze onderhouden niet alleen molens; voor het restaureren van monumenten zoals kastelen, oude boerderijen, jaren 30 woningen of andere bijzondere bouwstijlen moet je ook bij Roald zijn.

Met maar liefst 8 man in dienst werkt Roald aan allerlei bijzondere bouwwerken. Vaak monumenten, oude boerderijen, en ja ook molens. “Het grappige is dat we bekend staan om het molenwerk maar dat is eigenlijk maar de helft van het werk, zo’n fifty fifty. We verduurzamen bijvoorbeeld ook veel jaren 30-woningen met behoud van die stijl natuurlijk” vertelt Roald.

Liever restaureren

Een jaren 90-woning met kunststof kozijnen laat Roald liever aan zich voorbij gaan maar een jaren 30 -woning restaureren ja graag! “Het is een mooie stijl maar er wordt veel aan verknooid. Dat vind ik wel eens jammer, maar ja niet iedereen ziet dat. Ik ben wat dat betreft wel een vakidioot”.

En dat kan wel eens kloppen, de voorliefde voor restauratie zat er gelijk al in want hij ging er voor terug. Net van school volgde Roald na een half jaar werken alsnog de opleiding restauratie.

Van enkel naar dubbel glas

Hij restaureert niet alleen hele bouwwerken. Ramen van enkel naar dubbel glas maken (HR++) doet hij in de jaren 30-stijl (met de stopverf er nog aan voor o.a. Tuindorp – Hengelo) of in authentieke boerderijstijl in zijn ambachtelijke werkplaats. Met de stijgende energiekosten geen overbodige luxe meer.

Certificatie

Volledig opgeleid en gecertificeerd om monumenten te restaureren werkt Roald Hans bijvoorbeeld ook op kasteel Eerde waar ze het hele interieur hebben gerestaureerd of in monumentale kerken om ze in ere te herstellen of te behouden.

Kortom; “alles wat niet standaard is, is bij ons in goede handen”.