Nieuwe rubriek
de BBV View 5

Wie zijn eigenlijk alle BBV-leden? In deze rubriek maken we plaats om de BBV-leden aan het woord te laten. Zo komen we meer te weten over de persoon achter het bedrijf en achter het BBV-gezicht.

Dit keer is Daniel Brinks van Brinks Media en Franz Friesacher van Falco BV aan de beurt.

Daniel Brinks
Brinks Media

Franz Friesacher
Falco BV


Hoe lang ben je lid?

Franz Friesacher
Ik zou het niet weten! Maar wel al heel lang. En als het een beetje kan ga ik er ook heen, ben er bijna altijd bij. 

Daniel Brinks
Sinds ik mijn bedrijf ben begonnen, 2020. Wim (Winkel, oom van Daniel) is lid en het leek me ook wel iets voor mij. Het leek me leuk om te netwerken en nieuwe contacten opdoen.


Wat kun je over je bedrijf vertellen?

Franz Friesacher
We zijn een familiebedrijf, we hebben zo’n 85 vaste medewerkers in dienst in Nederland. Nog zo’n 15 man in het buitenland bij de dochterbedrijven (Falco UK, Duitsland en Denemarken). Vanuit de exportafdeling is er regelmatig ondersteuning voor o.a. het Deense dochterbedrijf. Er zijn wat personeelswisselingen geweest waarbij ook weer een oud-collega is teruggekeerd op het oude nest in Engeland. Verder leveren we nog aan een aantal vertegenwoordigingen wereldwijd (vooral Europa). Scandinavië, vooral Zweden loopt daarbij wel voorop. Het hele fietsgebeuren is daar een ding, de elektrische fiets heeft ons wat dat betreft wel het e.e.a. gebracht.

Daarnaast produceren we zelf alle producten (fietsparkeersystemen, overkappingen, straatmeubilair en verkeersvoorzieningen) die we verkopen; alles komt uit eigen fabriek hier in Vriezenveen. Ook het poedercoaten hebben we in eigen beheer.

Daniel Brinks
Brinks Media begint bij ‘simpel’ websites bouwen, webshops maar ook applicaties, CRM- en klantsystemen. En dat is vooral maatwerk, afhankelijk van wat de klant wil. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld Magento, Wordpress in combinatie met WooCommerce etc. Belangrijk is dat het goed ‘gedeveloped’ wordt. Wordpress is bijvoorbeeld heel laagdrempelig en makkelijk te koppelen. Magento dan weer voor de grotere webshops. En als ik het niet zou kunnen, dan leer ik het wel. Een website moet geen last zijn maar vooral een lust en voor je laten werken.


Waarom ben je lid geworden?

Franz Friesacher
Dat is voor mijn tijd geweest. Ik weet niet beter of we zijn lid. Ik ging eerst alleen en toen op een gegeven moment samen met William (hoofd bedrijfsbureau), die woont in Vriezenveen en kent ook veel mensen. Ik ben ook wel lid bij andere clubs, maar de BBV is gezellig en de opkomst is hoog.

Daniel Brinks
Ik kom zelf uit Vriezenveen en vind het wel belangrijk om als ondernemer lid te zijn van een vereniging in de buurt. En het leek me een gezellige club, met elkaar spreken en ideeën opdoen.


Heb je nog suggesties of ideeën voor de BBV?

Franz Friesacher
Spreker avonden doen het altijd wel goed vind ik. Een avond over cybercriminaliteit, bijvoorbeeld via de KVO aansluiten. Gewoon alles weer oppakken, bedrijfsbezoeken zijn ook altijd leuk.

Daniel Brinks
Nee, maar wel dat we weer snel bij elkaar kunnen komen. Als er ooit sprekersavonden komen ben ik bereid om presentaties op te zetten met betrekking tot avg, internetveiligheid en ondernemen. Het kost een ondernemer namelijk veel geld als hij of zij gehackt wordt en dat wil ik graag helpen voorkomen!


Hoe gaat het in coronatijd?

Franz Friesacher
Het is nu heel druk, dat heb ik nog nooit meegemaakt, maar de eerste drie maanden in coronatijd daalde het enorm. We hebben toen ook alle uitzendkrachten eruit gedaan. Dat vond ik wel moeilijk want we hadden echt goede mensen toen in dienst. Gelukkig trok het daarna ook wel weer aan en kregen we het steeds drukker. We hebben afgelopen jaar de beste maanden ooit gedraaid.

De markt van straatmeubilair is in 2 jaar tijd steeds minder geworden, de focus is meer op fietsparkeren komen te liggen. Verder is het een uitdaging om mensen in de productie te krijgen. We werken nu met arbeidsmigranten uit Polen en Roemenië. Maar ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, we zoeken naar een samenwerking met Invia Talentenfabriek hierin. En Alin (vrouw van Franz) werkt bij Olympia dus daar hebben we ook nog een ingang. Verder vullen we het in met vakantiewerkers en 65-plussers.

Daniel Brinks
Goed, ik heb eigenlijk geen last gehad. Ik merkte wel dat klanten een euro twee keer omdraaiden voordat ze het uitgaven. En webshops ombouwen van webshop naar click en collect, voor mij extra werk maar niet leuk voor de klant.


Nog vragen of tips voor een senior lid?

Franz Friesacher
Nee, gewoon overal heen gaan!

Daniel Brinks
Nee, geen vragen. Voor advies is iedereen welkom, als het maar met internet te maken heeft.