Nieuwe rubriek
de BBV View 6

Wie zijn eigenlijk alle BBV-leden? In deze rubriek maken we plaats om de BBV-leden aan het woord te laten. Zo komen we meer te weten over de persoon achter het bedrijf en achter het BBV-gezicht.

Dit keer is Jose Nijhuis-van Aalderen (van Van Aalderen Banden / Onderhoud BV) en Grietje Makkinga (van CK search) aan de beurt.

Jose Nijhuis-van Aalderen
Van Aalderen Banden/Onderhoud BV

Grietje Makkinga
CK search


Hoe lang ben je lid?


Jose Nijhuis-van Aalderen

Geen idee eigenlijk, ik heb nog in het bestuur gezeten. Volgens mij is dat al vanaf het begin, in ieder geval langer dan 15 jaar.

Grietje Makkinga

Met mijn bedrijf CK search drie jaar, maar daarvoor ben ik ook al lid geweest toen ik nog werkzaam was bij Randstad.


Wat kun je over je bedrijf vertellen?


Jose Nijhuis-van Aalderen

Wij zijn een bandenservice bedrijf, wij monteren banden voor landbouw, grondverzet, transport maar ook auto’s, caravans en motoren. Alles eigenlijk behalve fietsbanden. Aan de andere kant van de weg (Bedrijfsweg) ben ik in 2020 een bandengroothandel gestart. Het lokaal grossieren van banden naar de autobedrijven in de regio.

In totaal werken we met zo’n 18 mensen. Bij de groothandel werken we in zo’n straal van 50 kilometer. De bandenservice is wisselend. We werken bijvoorbeeld met twee compleet ingerichte bandenservice vrachtwagens. Eén voor landbouw en één voor truck waarbij we veel ter plekke werken bij de mensen. Normaal is het te duur of te omslachtig voor hen om hiernaar toe te rijden.

We bieden veel continuïteit, we hebben medewerkers lang in dienst en korte lijnen. De pechservice die we hebben, is 24/7. Joris en ik pakken dat zelf op, dus we zijn altijd bereikbaar. Het is een stuk betrokkenheid en ik zit zelf ook overal. Aan de balie of bij de groothandel. Ik denk ook dat dat belangrijk is, dat je ziet wat er gebeurt in je bedrijf.

Verder houd ik me bezig met de cijfers, met klanten bezoeken en ben ik soms troubleshooter. Ik zou ook niet anders willen eigenlijk.

En ik ben blij met mijn personeel, ze weten zelf allemaal wel wat ze moeten doen. Last van personeelstekort hebben we wel; we hebben nu twee nieuwe jongens in de werkplaats. Op YouTube en TikTok zijn we actief om ook de jongere doelgroep te bereiken.

Grietje Makkinga

In het kort; head hunting, coaching en bedrijfsadvies. Met CK Search zoek ik mensen voor bedrijven die op zoek zijn naar mensen op management- en directieniveau, in raad van commissarissen of als bedrijfsopvolger bijvoorbeeld. Ik werk in diverse branches zoals zakelijke dienstverlening en industrie. Door mijn werkervaring bij Randstad heb ik op al die vlakken ervaring opgedaan.

Voor mezelf beginnen was al heel lang een wens en ik ben drie jaar geleden voor mezelf begonnen als head hunter en coach. Bij Randstad was ik meer een bestuurder dan dat ik inhoudelijk met mijn werk bezig was. Hoe mooi is het dat ik met al die kennis die ik heb opgedaan nu bedrijven kan helpen daarmee. En mensen kan helpen in hun kracht te zetten.

Als ik een opdracht krijg maak ik een profiel op in vaardigheden maar ook wat iemand moet brengen, persoonlijk. Het moet je als organisatie ook verder brengen en hoe gaat die persoon daar bij helpen. Na het opmaken van het profiel ga ik op zoek naar mensen en door mijn werkervaring bij Randstad heb ik een landelijk netwerk. Aan kandidatenkant en werkgeverskant.

De hele arbeidsmarkt is latent zoekend zeg ik altijd. Dus iedereen kan getriggerd worden en het is juist de manier waarop je dat doet. En dat is mijn werk.

Waarom ben je lid geworden?


Jose Nijhuis-van Aalderen

Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn ouders en het lidmaatschap ook, zeg maar.

Grietje Makkinga

Ik woon in Vriezenveen. Ik heb jaren natuurlijk in heel Nederland gewerkt maar ik voel me wel onderdeel van de Vriezenveense gemeenschap, heb ook kantoor aan huis in Vriezenveen. Het is fijn als je opdrachtgevers ook in Vriezenveen zitten vind ik. Wij richten ons wel vooral op Oost Nederland, maar ik zit soms ook in België.

Ook in Vriezenveen is het belangrijk dat je goede mensen binnen haalt maar ook binnen houdt. Als ik kan meehelpen om het bedrijfsleven in Vriezenveen een stukje sterker en aantrekkelijker te maken doe ik dat graag. En adviezen kan geven hoe je een aantrekkelijke werkgever blijft.


Hoe gaat het in coronatijd?


Jose Nijhuis-van Aalderen

Ik was net begonnen met de groothandel dus niet blij. Dealers hebben het wel zwaar gehad, daar hebben we wel omzet gemist. Ik heb wel de NOW aangevraagd maar gelukkig niet nodig gehad. In de bandenservice geen last gehad. Transport en landbouw is grootste deel van wat we doen en dat ging allemaal wel door. De caravans e.d. mis je wel wat in.

Grietje Makkinga

Ik was net begonnen toen corona kwam en alles stil legde. Daarom is het mooi dat ik niet alleen head hunting doe, er kwam toen veel coaching bij. Ik heb dat ook veel online gedaan alhoewel ik face-to-face fijner vind. Ik heb het wel gered, kijken naar wat wel kan en niet kan.

En nu heb ik het druk, ik zit helemaal vol. Na de vakantie komt er weer wat lucht. Ik heb opdrachtgevers die willen wachten en dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Dat vat ik maar op als compliment.


Heb je nog suggesties of ideeën voor de BBV?


Jose Nijhuis-van Aalderen

Als het gaat om informeren, is werken met een app misschien een idee. Daar staan bijv. alle activiteiten op gepland. Je kunt zien hoeveel zich er opgegeven hebben en wie er komen bijvoorbeeld.

Ik denk dat meer verbinding belangrijk is. Dat bedrijven wat meer betrokken worden, ook bij de detaillisten en wat er gebeurt in het dorp. Als ik naar het centrum van Vriezenveen kijk bijvoorbeeld, dan springen de tranen in m’n ogen. Dat vind ik een grote ramp en dan denk ik dat een VOV en BBV daar meer samen in kunnen werken, misschien ook financieel.

Verder is een Ladies Day organiseren misschien een idee. En een ondernemersavond organiseren tijdens een dorpsfeest, zoals in Wierden met de Wieso. 

Grietje Makkinga

Van mij mag er wel meer interactie plaatsvinden tijdens de bijeenkomsten. Vaak staan mensen die elkaar kennen bij elkaar en niet iedereen vindt het even makkelijk om de aansluiting daarin te vinden. Soms kun je een tafelschikking maken en mensen bij elkaar zetten die elkaar niet kennen. Ik denk dat je daar veel meer kunt uithalen als je van elkaar wilt leren en kennis wilt delen. Dan komt dat alleen maar ten goede en word je sterker van.

Als lid nog advies of tips?


Jose Nijhuis-van Aalderen

Nee, dat is branche afhankelijk denk ik.

Grietje Makkinga

Ik ben geen junior op dat vlak, vanwege eerder lidmaatschap en mijn werk. Misschien hebben mensen wel vragen aan mij? Tip die ik wel kan geven aan bedrijven; kijk naar de mensen die je al binnen hebt. Hoe tevreden zijn die, kijk naar bijvoorbeeld verloopcijfers. Kijk niet altijd naar buiten voor nieuwe mensen.