Update Sterk Techniekonderwijs regio Almelo e.o.


Na een wat langere aanlooptijd is het Sterk Techniek Onderwijs (STO) voor de regio Almelo e.o. goed op dreef. Patric Wigman, regioleider voor de regio Almelo en directeur van het Noordik Vroomshoop, geeft aan dat er wel een vertragende werking is door corona. Maar de verbinding is gelegd met onderwijs, bedrijfsleven en overheid in Twenterand, Almelo en Tubbergen.

Bedrijven uit Vriezenveen zoals Almi, Witte van Moort, Falco, bouwbedrijf Bramer en Raab Karcher gaan ook meewerken aan deze, zoals Patric aangeeft; grensoverstijgende samenwerking.

De samenwerking voor de regio Almelo e.o. krijgt aan de hand van drie doelstellingen steeds meer vorm. Het is de bedoeling om met deze drie doelstellingen de techniekopleidingen beter in beeld te laten komen en aan te laten sluiten bij de praktijk.

Doelstellingen


1.

Techniek beter zichtbaar maken voor de onderbouw van de basisschool voordat ze een keuze maken.

2.

Na de keuze voor techniek, gaan ze ook een opleiding techniek krijgen die past bij de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om te weten wat bedrijven zoals Almi en Witte van Moort nodig zijn en kunnen bieden. Een nieuwe ontwikkeling geeft Patric trots aan, “gericht onderwijs in samenspraak met bedrijven zodat dat op elkaar aansluit. Bijvoorbeeld mensen uit het bedrijfsleven die gastlessen komen geven op het mbo”.

3.

Het opleiden van goede docenten. Docenten kunnen bijvoorbeeld stage gaan lopen en het bedrijfsleven in. En andersom komen medewerkers van bedrijven gastlessen geven op scholen.



Activiteiten

Deze doelstellingen worden uitgevoerd aan de hand van activiteiten. Patric vertelt verder; “We willen mensen uit het bedrijfsleven betrekken bij de activiteiten. Bedrijven komen bij ons om die activiteiten te ontwikkelen. Op elke activiteit zit een team uit bedrijfsleven en onderwijs om dit vorm te geven. Die verbinding is cruciaal en wordt nu operationeel. Een goede ontwikkeling en we zijn bezig om dat uit te breiden”.

Ook de overheid wordt niet vergeten. Patric legt uit dat “vanuit de faciliterende kant en op beleidsniveau de overheid belangrijk is dus de wethouders zijn ook uitgenodigd. Zij zagen ook het belang in van deze ontwikkelingen. Bijvoorbeeld kinderen die hier wonen en opgeleid worden, kunnen hier ook blijven werken. Economie en leefbaarheid komen dan om de hoek kijken en dat is van belang voor de gemeente en de regio”.

Gouden match

De directeuren van de scholen die onderdeel uitmaken van het Sterk Techniek Onderwijs worden ondersteund door een projectteam vanuit het Ondernemershuis Twenterand. En wij zijn zeer gelukkig met het team Ondernemershuis Twenterand, vertelt Patric. “Zij zijn een hele flexibele organisatie, losse ondernemingen eigenlijk die samen zijn gegaan om ons hierin te ondersteunen”.

Ieder werkt vanuit hun eigen expertise; niet alleen Rik Pape (netwerk & activiteiten), maar ook Gieni Nijkamp-Vos (kwaliteitsbewaking), Henco van der Weijden (ondersteuning directeuren) en Marijke Schipper (bestuurlijk niveau).

Tot slot vertelt Patric dat “andere subregio’s misschien minder complex zijn en al diverse activiteiten hebben opgezet. Bij ons duurde het allemaal wat langer. Maar nu komt er ook een boel in beweging. Als je kijkt wat er nu is opgezet, is dat een beweging die niet meer te stoppen is. Daarbij verliezen we de regio Twente niet uit het oog. Niet voor niets is het motto; “Samen bouwen aan het Twente van morgen”.